Zeehelden Weekend 2009

 

De vesting Hellevoetsluis werd rond 1600 aangelegd om de handels- en marinehaven te versterken. De stad was destijds de marinehaven van de Admiraliteit. Deze situatie bleef zo tot in de 19de eeuw gehandhaafd. Daarna zette de aftakeling van de vesting in, mede doordat de marinehaven naar Den Helder werd verplaatst.

 

Piet Hein maakte namens de West Indische Compagnie in 1626 een plan om de Spaanse zilvervloot te kapen en de kostbaarheden naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te verschepen. De Republiek was op dat moment verwikkeld in de Tachtigjarige oorlog met Spanje. 

 

In 1627 pleegde Piet Hein twee kleine kapingen in de Allerheiligenbaai en in september 1628 veroverde hij de zilvervloot in de omgeving van Cuba. De buit bedroeg 180.000 pond zilver en 1.000 parels, met een huidige waarde van 120 miljoen euro. De vloot van Piet Hein werd bij de rede van Hellevoetsluis ontscheept en met paard-en-wagen naar Amsterdam vervoerd.

 

Het Zeehelden Weekend 2009 werd van donderdag 20 augustus t/m zondag 23 augustus gehouden. Er werd een boeiend programma samengesteld. met de aansprekende titel Watersport en Marinehistorie. Er lagen historische schepen in de haven, er was een nautische markt, een kermis, de gebruikelijke braderie, een Shantyfestival en Piratenspelen. Kortom. teveel om op te noemen.

 

Foto's: John Ptooi


Vervolgen