Zuidbuurt

 

Ingeklemd tussen de spoorlijn Vlaardingen - Maassluis en Rijksweg A20 ligt de Zuidbuurt, zuidelijk van het Midden-Delfland gebied. De boerderijen liggen op een door het land slingerde kleibaan en eeuwenlang graasden er vee op de veengrond. Van de ruim 40 land- en tuinbouwers en tien glastuinders die rond 1970 daar nog hun bedrijf runden, zijn er nog maar een paar over.

 

Vanuit Vlaardingen begon, tot de bouw van de Zuidwijk in de jaren vijftig van de vorige eeuw, de Zuidbuutseweg bij het voormalige tolhuis aan de Maassluisedijk. Daar werd tol geheven voor het gebruik maken van de weg richting Maassluis via de Maassluisedijk en in het verlengde daarvan de Vlaardingsedijk. Op 31 december 1930 werd de tol opgeheven. Het tolhuis bleef behouden, maar werd veel later toch gesloopt.

 

De Zuidbuurt verbindt Vlaardingen met Maassluis en Maasland. Evenwijdig aan deze smalle polderweg stroomt de Poeldijkse Watering. Men kwam via op- en afritten links en rechts van het tolhuis, op de Zuidbuurt. De eerste boerderij aan de linkerzijde was die van Hoogendam. Rechts lag de boerderij van Verkade, een dochter uit dit gezin was verpleegkundige (toen nog gewoon zuster genoemd) in het Hofsingel Ziekenhuis aan de Hofsingel.

 

Het begin van de Zuidbuurt in Vlaardingen ligt nu in de omgeving van het NS-station Vlaardingen-West.

 

Foto’s: John Prooi.

Tekening: Koos Prooi.


Links het tolhuis, met rechts het begin van de Zuidbuurt. Dat is verleden tijd.

Volgende