Vlaardingen

Kortedijk - Markt

De Maasdijk, vanaf Hoek van Holland richting Rotterdam, werd in de 15de eeuw aangelegd. Deze eeuwenoude dijk slingert door Vlaardingen onder verschillende namen: Maassluisedijk, Markt, Hoogstraat, Kortedijk Westlandseweg, Mr. Kesperweg en Schiedamsedijk,

Korenmolen Aeolus aan de Kortedijk werd in 1790 gebouwd en was gedurende de periode 1915-1957 een molen zonder wieken. De molen diende toen als reclamezuil en men kon tegen betaling van 10 cent de molen beklimmen. In 1954 werd de molen door de gemeente Vlaardingen aangekocht. De restauratie van de Aeolus kon beginnen. De ingebruikname door burgemeester Heusdens vond plaats op 30 april 1957. Vlaardingen had weer een molen met wieken.

Vanaf de Hoogstraat zien we de Waag, anno 1556, die tegen noordzijde van de Grote Kerk op de Markt is gebouwd. Eigenlijk is de naam Markt niet de juiste benaming, want in Vlaardingen hebben ze geen marktplein, maar een ‘ring om de kerk’. Naast de Waag staat de Vleeshal uit 1681. Het Stadhuis werd in 1650 gebouwd, bouwmeester was Drijffhout. Op de hoek van de Markt en de Schoolstraat staat het standbeeld van Dirk III. Aan de andere kant van de Schoolstraat zien we De Eenhoorn, een pand dat in 1555 werd gebouwd. Op de hoek van de Markt en de Smalle Havenstraat bevindt zich een pand uit 1480, waarop duidelijk te lezen is dat er eens een meelhandel gevestigd was.


Vervolgen