Rotterdam

 

Sterker door Strijd

 

De architectuur in Rotterdam rond 1980, zoals de Peperclip, de Schouwburg, het Maritiem Museum en de kubuswoningen van architect Piet Blom, weerspiegelen de sobere, kale strakheid van die dagen. De glans van het moderne Rotterdam is verdwenen. De ooit zo moderne Lijnbaan is ouderwets. Het Weena is een grote kale vlakte. 's Avonds zijn de straten van de havenstad uitgestorven.

Het gemeentebestuur van Rotterdam zoekt naar oplossingen om van het kille imago af te komen. De eerste stap wordt gezet met de bebouwing van het Weena, in het hart van de stad. In enkele jaren tijd gaat de skyline van Rotterdam er heel anders uitzien. Langzaam maar zeker krijgt de stad een ander aanzicht.

Een megaproject is de Kop van Zuid, een woon- en werkgebied op de zuidoever van de stad. Vooral de Erasmusbrug, gebouwd tussen 1993 en 1996, wordt een voorbeeld van de nieuwe flair van Rotterdam. Het noorden en zuiden van de stad worden tot één geheel gesmeed. Aan de zuidkant van de brug staan onder meer het nieuwe Luxor Theater en de Rechtbank.

 


Volgende