Bouw van de Metro in Rotterdam

 

Tekeningen van Koos Prooi

 

De totale kosten van deze eerste fase van de metro bedroegen ruim 240 miljoen gulden. Dat was heel wat meer van de 129 miljoen die in het eerste metrorapport van 1958 waren begroot. Van die bijna kwart miljard gulden gaf Gemeentewerken er 190 miljoen uit en de RET 54.

Het werk aan de Metro was gestaag voortgegaan. In de eerste helft van 1965 was de Coolsingel tussen Hofplein en Meent al geasfalteerd. In oktober 1967 was de gehele Coolsingel gereed en met enig feestelijk vertoon heropend. De trams die al jaren waren omgeleid, konden vanaf augustus weer op de Coolsingel terecht.

 

Zaterdagmorgen, 10 februari 1968 om 5.33 uur; de Metro is geopend. Wie ‘s morgens het Zuidplein betreedt kijkt zijn ogen uit. Stipt op tijd rijden de metrotreinen in en uit, massa’s mensen drommen op de trappen en de bussen van allerlei ondernemingen draaien hun rondjes rond het kolossale stationsgebouw alsof het al jaren zo hoort.

 

Er is dan altijd sprake van een eerste passagier. In het geval van de metro onthulde het dagblad Het Vrije Volk zijn identiteit: “De twintigjarige Wim van der Leur uit Overschie kan de historie in als echte passagier van de eerste Nederlandse Metro. Gisteravond was hij in Hoogvliet. Hij miste de laatste bus naar Rotterdam en besloot te gaan lopen. Vanochtend kort na half vijf arriveerde hij bij het Zuidplein. ‘Kom’, dacht hij, ; dan pak ik gelijk de metro maar.’ Personeel was er toen nog niet. Hij moest voor de gesloten haldeuren wachten. Na een poosje kreeg hij daar gezelschap van de dertienjarige Dick Pruis uit de Meester Arendstraat. Dick had de eerste willen zijn…”


Schiedamsedijk - Blaak

 

Leuvehaven

 

Coolsingel

 

Volgende