PUTTERSHOEK

 

Al v r de Sint Elisabethsvloed van 1421 lag op de plaats van het huidige Puttershoek een nederzetting met de naam Hoecke. Na de overstroming kwam het land in handen van de heer van Putten (van Voorne-Putten) die het verhuurde aan een ambachtsheer.

 

Tot in de 19de eeuw was Puttershoek een afgelegen dorp waar het biezensnijden de voornaamste bron van inkomsten was. In 1912 werd er een suikerfabriek in het dorp gebouwd, waardoor bij een flinke wind men de stank van de pulpdrogerij tot in de verre omtrek kon ruiken. Er kwamen door het seizoenwerk in de suikerfabriek werknemers uit Noord-Brabant en Zeeland naar Puttershoek.

Eind 2004 werd de suikerproductie van de fabriek gestaakt door concurrentie van suikerfabrieken in Oost-Europa en door dalende suikerprijzen op de wereldmarkt.

 

De bekende schaatser Kees Verkerk won in 1968 goud op de Olympische Spelen. Verkerk woont tegenwoordig in Noorwegen, maar het pand aan het kleine haventje waarin hij is opgegroeid, is nog steeds het restaurant t Veerhuys gevestigd.

 


Vervolgen