Ouddorp
Aan de westkust van het eiland Goeree-Overflakkee, een van de Zuidhollandse eilanden, ligt het landelijk gelegen Ouddorp dat voor het grootste deel bestaat uit lintbebouwing. Het vormt samen met Stellendam, Havenhoofd en Goedereede de gemeente Goedereede.
Men gaat er vanuit dat Ouddorp in 900 is ontstaan. De oude kerk uit 1348 was gewijd aan Sint Maarten. In de omgeving van Ouddorp stond een kapel die dienst deed als bedevaartplaats voor vissers en zeelieden. In 1418 plunderde hertog Jan van Brabant Ouddorp tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten Ouddorp. In 1490 deden jonker Frans van Brederode en heer Jan van Naaldwijk hetzelfde. Na de komst van de Watergeuzen in 1572 werd de kerk in gebruik genomen door de protestanten. De kerktoren van Ouddorp is gebouwd in 1508 en had een roodgeverfde spits die als herkenningspunt diende voor zeelui. De torenspits is vanwege achterstallig onderhoud in de 19de eeuw gesloopt. In 1983 is tijdens een restauratie de torenspits in originele stijl herbouwd.
Ouddorp is een zeer kerkelijk dorp, maar ook een belangrijk uitgaanscentrum van Goeree-Overflakkee. Toeristen die op zondag op de terrasjes zitten, zien tot hun verbazing dat de straat plotseling, letterlijk en figuurlijk, zwart van de mensen ziet wanneer de kerk uitgaat. Dit gebeurt trouwens niet alleen in Ouddorp, maar vrijwel overal op Goeree-Overflakkee.
Boerderij ’t Blauwe Huus is gebouwd in 1659, maar rond 1950 raakte de boerderij een vervallen indruk. Tijdens een restauratie in de jaren negentig van de vorige eeuw zijn de gevels blauw geverfd, de oorspronkelijke kleur van deze oude boerderij.