Maasland

 

De Ridderlijke Duitse Orde vestigde zich in de 13de eeuw in Maasland. Het verwierf van graaf Willem II het recht om geestelijken voor een benoeming voor te dragen. In deze fotoserie zien we de omstreeks 1500 gebouwde kerk. De eerste kerk van Maasland stond op ongeveer dezelfde locatie. Graaf Willem II kreeg in het jaar 985 het eigendomsrecht over het gebied waarvan Maasland nu het middelpunt is. Met de bouw van de toenmalige kerk ontstond het oude Maasland. Om Leiden te ontzetten had prins Willem van Oranje in 1574 opdracht gegeven om op verschillende plaatsen langs de Maas en de Hollandse IJssel dijken door te steken om de Spanjaarden daar te verdrijven. Het gebied rond Maasland werd ook onder water gezet. 

 

Omstreeks 1600 werd een begin gemaakt met het herstel van Maasland. Maasland had ook het bestuur over Maeslandsluys, dat ontstaan was bij de dijk langs de Maas. In 1614 werd Maeslandsluys zelfstandig en werd de naam veranderd in Maassluis.

 

In het karakteristieke dorpscentrum van Maasland staat het café De Pynas, dat vóór 1874 door de gemeenteraad als vergaderlokaal werd gebruikt. Museum De Schilpen is een 80 jaar oud winkeltje. Het pand is zeker 150 jaar oud en is een rijksmonument.

 

Even buiten het historische centrum van Maasland staat aan de weg richting Schipluiden korenmolen De Drie Lelies uit 1767. Vlak bij deze molen staat de Dijkpoldermolen, deze watermolen werd in 1718 in gebruik genomen.


Volgende