HOOGVIET

Woontoren Oosterbaken

 

Hoogvliet telt ongeveer 35.000 inwoners en is een deelgemeente van Rotterdam. In de archieven van de Heren van Putten en Strijen wordt Heenvliet al genoemd in 1326. Tot in het begin van de 19de eeuw bleef Hoogvliet een zelfstandige Ambachtsheerlijkheid.

 

Van 1811 tot 1818 behoorde het tot de gemeente Poortugaal. Van 1818 tot 1934 was Hoogvliet weer een zelfstandige gemeente.

 

In 1934 werd Hoogvliet ingelijfd door Rotterdam, de inwoners waren fel tegen deze overname, daar dit leidde door een verhoging van de gemeentelijke lasten. Het dijkdorp onderging in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw een flinke groei. Vrijwel het hele dorp werd afgebroken, alleen rond de dorpskerk staan nog enkele panden. Het aantal woningen nam met duizenden inwoners toe die veelal werkzaam waren in de industrie in de Botlek, Europoort en de Maasvlakte.

 

Hoogvliet ligt aan de Rijksweg A15. De Spijkenissebrug over de Oude Maas, gebouwd met onderdelen van de voormalige Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep, verbindt Hoogvliet met Spijkenisse. Hoogvliet is aangesloten op de Rotterdamse Metro, het heeft drie metrostations.

 

Op 20 november 2007 opende koningin Beatrix de 100 meter hoge woontoren Oosterbaken, bestaande uit 33 woonlagen. Eerder mochten belangstellenden de woontoren bezoeken. Vanaf deze toren zijn de volgende foto's genomen. Dennis Prooi is de fotograaf.

 


Volgende