HISTORISCH DELFSHAVEN

 In 1389 ontstond Delfshaven toen de Delfshavense Schie werd gegraven om Delft een vaarverbinding naar de Maas te geven. Rond 1500 telde Delfshaven ongeveer 400 inwoners. Delfshaven behoorde destijds bij Delft. In 1795 werd het zelfstandig, in 1886 werd het ingelijfd door Rotterdam. Historisch Delfshaven, Spangen en Oud Mathenesse vormen samen de deelgemeente Delfshaven van de gemeente Rotterdam, met ruim 70.000 inwoners.

In 1577 wordt Piet Hein geboren in Delfshaven. Hij werd bekend door de verovering van de Spaanse Zilvervloot 1628. Schattingen over de huidige waarde van de buit; ongeveer 100 miljoen euro.

De Pelgrim Fathers waren Engelse gelovigen, streng in de leer, die in het begin van 1600 van Engeland naar Nederland voeren. Zij hadden gebroken met de Engelse Staatskerk, uit onvrede dat die de reformatie niet had doorgezet.

Onder leiding van een ouderling en een dominee voeren zij naar Amsterdam. In 1609 ging een groot aantal van hen naar Leiden, om in 1620 naar Amerika te gaan. De gemeenschap voer vanuit Delfshaven naar Engeland, waar zij met een grotere groep inscheepte op de Mayflower, om de Atlantische Oceaan over te steken.

Het museum over de Pelgrim Fathers is gevestigd in de Oude of Pelgrimsvaderskerk in Delfshaven.


Volgende