Brielse Meer

In 1936 werden er al plannen gemaakt tot afdamming van de Brielse Maas tussen Voorne-Putten en Rozenburg, met de bedoeling meer water door de Nieuwe Waterweg te doen trekken voor de scheepvaart. Bovendien wordt de afdamming van de oude zeearm van groot gewicht voor de tuinbouw in dit gebied. De Brielse Maas was eens de zuidgrens van het eiland Rozenburg. 

De afsluiting van de Brielse Maas op 3 juli 1950 is een spectaculaire gebeurtenis. Om het laatste stroomgat te sluiten gebruikt de aannemer een caisson van 62 meter lang, 13, 41 meter breed en 15 meter hoog. Stoomfluiten en sirenes markeerden het moment waarop deze historische zeearm tot een binnenmeer werd: het Brielse Meer.

Het gebied is een watersportparadijs. Ongeveer tien kilometer lang loopt het water door het gebied met aan weerszijden op de oevers ligweiden, jachthavens, vrij toegankelijke afmeermogelijkheden, strandjes, een naturistenterrein, campings en horecagelegenheden. Het Brielse Meer is geschikt voor surfen, duiken, zeilen, zwemmen en vissen. Rondom het meer zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd.

Het Brielse Meer is bijzonder vanwege de grote oppervlakte aan zoet water. Veel vogels komen hier in de winter op af, op zoek naar voedsel. Een van die vogels is de groene specht. In het water leven de snoek, snoekbaars, voorn en brasem.


Vervolgen